Digitale Fotografie Vakantie

Nikon D5000 test

Nikon D5000, erg goed, maar niet goed genoeg
Patrick Mollema
De Nikon D5000 is de opvolger van de D60, maar ook net even naar een hoger niveau getild. De D5000 zit dicht tegen het niveau van de D90 aan. Is de D5000 dan bijna het zelfde als de D-90? Nee zeker niet. Een nadeel t.o.v. de D90 is dat je alleen met objectieven kunt werken die een ingebouwde motor hebben om de scherpstelling voor elkaar te krijgen. Oudere objectieven werken dus niet. Heb je nog veel objectieven vanuit een ver verleden dan moet je niet deze D5000 kopen. En daarnaast is de D-90 robuuster gebouwd. Ga je echter de beelden van de D90 en de D5000 met elkaar vergelijken dan liggen de resultaten heel erg dicht bij elkaar. De nadelen van de D5000 zijn hierbij eigenlijk al direct besproken.

Oh nee, ik ben er nog één vergeten. Met de zelfde draaiknop en de +/- knop moet je de sluitertijd en diafragma verstellen. Dat is en blijft een misser van Nikon in het goedkopere segment. Het kantelbare display is ideaal, handig en heel goed afleesbaar. Ooit toen ik bij Nikon Europa ging werken heb ik de verantwoordelijkheden destijds helemaal gek gezeurd om met kantelbare schermen te gaan beginnen. Dat was in 1998. Ik kwam net bij Casio vandaan en daar hadden we het al met heel veel succes in compact camera’s verkocht. Nikon begon er uiteindelijk ook mee in legendarische camera’s als de Coolpix 900 en 950. Het begin van een nieuw tijdperk voor Nikon.

De Liveview functie is voor Nikon begrippen heel goed bruikbaar. De witbalans is ook erg goed te beoordelen op dit kantelbare LCD scherm. HD filmen ga ik niet bespreken. Voor alsnog is een fotocamera voor mij een fotocamera is en geen filmcamera. Dit kan ooit wijzigen, maar voorlopig (nog) niet.

De beeldruis van de D5000 is bijzonder laag. Zeker als je dit gaat vergelijken met camera’s van de concurrenten zoals de Canon 500D en de Olympus E-620. Ik denk dat Nikon op dit moment de laagste ruis niveau aanbied in alle segmenten. Dus bij de basis camera’s, serieuze camera’s en de professionele camera’s. Gewoon een kwestie van niet teveel pixels op je ccd chip proppen. Zonder problemen kun je met de D5000 op 1600 en 2000 ISO schieten. Hogere ISO waarden zijn ook nog goed bruikbaar, maar persoonlijk zou ik die alleen maar gebruiken als het echt heel erg hard nodig is. En eigenlijk heb ik daarmee alles al gezegd over de beeldkwaliteit.

Met zijn 12,2 miljoen pixels schiet deze relatief goedkope camera zeer mooi gedetailleerde beelden. Gestoken scherpte ( ook met de kitlens 18-55mm) goede en betrouwbare kleuren en zoals gezegd heel weinig ruis. De automatische witbalans is zo langzamerhand op een heel hoog niveau terecht gekomen. Net zo goed als die van Canon camera’s.
Het info scherm achterop de camera is goed bruikbaar om de meest gebruikte instellingen snel te kunnen aanpassen. Het scheelt je een hoop heen en weer klikken door de inmiddels wel lange menu structuren van de Nikon. Er zitten zo ongelofelijk veel mogelijkheden in. Onder andere active D lighting wat de donker delen helderder maakt in foto’s die je voor behoud van hoge lichten wel erg donker moet schieten. Met de Active D lighting kun je de donkere delen in je foto weer doortekend krijgen. Erg handig.

Andere opvallende zaken zijn automatische vertekening correctie. Heel bijzonder. Maar eigenlijk zijn dit al zaken die er niet echt toe doen. Wat echt belangrijk is, is dat de D5000 een hele goede camera is voor heel weinig geld. Een echte topper voor iedereen die rustig aan wil beginnen met fotografie en er niet al teveel geld aan uit wil geven.

De plussen
+ Prijs
+ Beeldkwaliteit
+ CCD chip reiniging
+ Fine tunen witbalans
+ Lange batterij levensduur

De minnen
- Eén enkele draaiwiel voor sluitertijd en diafragma
- Alleen via een extra accessoire de mogelijkheid tot het draadloos aansturen van een externe flitser
Stacks Image 16
Resumé:

Een hele mooie camera voor mensen die rustig aan willen beginnen met digitale fotografie, maar ook een hele tijd vooruit kunnen komen als de hobby serieuzere vormen gaat aannemen.

Echter, voor het volgen van mijn basis cursus is deze camera niet compleet genoeg. Dat begint bij Nikon pas met de 7000 serie.
Prijs:
Beeldkwaliteit:
Kleuren:
Dynamisch bereik:
Draadloos flitsen:
Prijs kwaliteit verhouding:
8.5
8.0
8.5
8.0
5.0
7.5
Beoordeling 7.5